Yeni Başlayanlar İçin Blog Yazmak 9: Her Yazınızda Mutlaka Yapmanız Gerekenler

-

Profesyonel bir blog yazısı öyle ilhamla, akla geldiği gibi yazıp gönderilmez.

Çünkü işi ciddiye alan her blog yazarı bilir ki, bazı temel kurallara uymazsanız yazılarınızı sizden başka okuyan olmaz. (Rica minnet okuyan 3-5 arkadaşınızı saymıyorum.)

Bu yüzden size her yazdığınız yazıdan sonra kontrollerinizi yapabilecğeiniz bir “check-list” hazırladım. Bu check-list’teki kurallara dikkat ederseniz hem hem etkileşiminiz artar, hem de Google aramalarında torpiliniz olur 🙂

1) Yazınız kısa mı?

Yazınızı en fazla 500-1000 kelime arasında tutmaya gayret gösterin. İnsanlara yeni bir bilgi aktarabilecek kadar uzun, yazıyı sonuna kadar okutacak kadar kısa olmalı. Baktınız yazınız çok uzun, ikiye, üçe hatta serilere bölün.

2) Altbaşlıklarınız var mı?

Pek çok kişi, özellikle bilgilendirici yazılarda şöyle bir göz gezdirmeyi tercih ediyor. Yani tamamını okumuyor bile. Altbaşlıklarınızın olması ya da yazılarınızın maddeler halinde düzenlenmiş olması okuyucunun ilgilendiği yeri okuyup beğenirse de paylaşmasnı kolaylaştırıyor.

3) Etiket ve kategorilerinizi belirlediniz mi?

Serinin 6. , 7. ve 8. yazılarında uzuun uzun bahsettim size “etiket stratejisi” geliştirmenin önemi ve “yayın akışınızı” nasıl hazırlayacağınızdan. Etiketlerinizi girin, kategorinizi işaretleyin. Sevin onları 🙂

4) Öne çıkan bir görseliniz var mı?

Yazınızda en az 1 görsel kullanmalısınız. Kalitesi yüksek, paragraf genişliğinde boyutları olmalı. Sosyal medyada yazınızı paylaştığınızda ilk görecekleri şey ilgili resim olacak ve takipçileriniz o resme bakarak yazınızı okuyup okumayacaklarına karar verecekler. Dolayısıyla resmin dikkat çekici olmasına da özen göstermek iyi bir fikir olabilir.

5) Yazıda kullandığınız görsellerinizi adlandırdınız mı?

Google’ın, herhangi bir kelime araması yapıldığında çıkan sonuçları sıralarken dikkat ettiği şeylerden biri de o alan adının, aranan kelimeyle ilgili ne kadar büyük bir dosya çağırdığı. Yani sizin blogunuzda yazı olması güzel, ama anahtar kelimelerinizle isimlendirdiğiniz resimler yazdığınız yazıdan daha değerli aslında. Hele bir de video paylaşıyorsanız, o daha bile değerli. Dosyalarınızı isimlendirin!

6) Başlığınız içeriği net bir biçimde anlatıyor mu?

Lise edebiyat derslerinde en yaratıcı başlığı yazmak için yarışmak artık 2000lerde kaldı. Artık takipçileriniz yazınızda ne var ne yok net bir biçimde görmek istiyor. Bundan şüphe ediyorsanız açın herhangi bir gazetenin sayfasını – tıklayın galeri içeriklerinden birine. Sinir oldunuz değil mi? Halbuki bu yazıya tıkladığınızda neyle karşılaşacağınızı tam olarak biliyordunuz. Mümkünse yazıyla en ilgili 2-3 etiketinizi de içeren bir başlığınız olsun.

7) “Permalink”inizi düzenlediniz mi?

Yazınız yayınlandığında o yazıya ulaşabildiğimiz bir linki olacak değil mi? O linke de döşeyin etiketlerinizi. Özellikle de başlıkta -inat edip etiketlerinizi kullanmadıysanız- bari en azından permalink’e gömün de Google da bilsin ne yazdığınızı.

8) “More (daha fazlası)” noktasını işaretlediniz mi?

Pek çok blogun ana sayfasında yazının sadece başlangıcının çıktığını görmüşsünüzdür. “Devamını okumak için tıklayın” gibisinden bir butona tıklar ve yazının bulunduğu sayfaya yönlenirsiniz. Yazı yazma panelinizde bulunan bu butonu kullanmak size hem hit kazandırır, hem de blogunuza gelen okuyucunun sadece 1-2 yazınızı değil, çok sayıda yazınızı görebilmesini sağlarsınız. Böylece okuyucu belki de sadece 1 yazınızı okuyacakken, ona ilginç gelen 2. ve 3. bir yazıya da yönlendirmiş olursunuz.

9) İlgili sayfalara link verdiniz mi?

Blogunuzda bir markanın, bir kişinin, bir websayfası ya da sosyal medya hesabının (ya da websayfası-sosyal medya hesabı bulunan herhangi bir varlığın) ismi geçiyorsa linkini de mutlaka geçirin. Sayfanızın sıralamalarda yükselmesi adına sayfanızda ne kadar link bulunuyorsa o kadar iyi.

Diğer taraftan ilgili bir konuyla ilgili siz de önceden yazı yazmış olabilirsiniz. Kendi yazılarınıza da link vermeyi unutmayın!

10) Yazınızı yayımlamadan önce nasıl göründüğüne baktınız mı?

Panelinizdeki “preview” (önizleme) tuşunu kullanarak yazınızın neye benzediğini yayınladan önce son kez bir kontrol edin. Sonra sürprizlerle karşılaşmayın 😉

BONUS: Yazınızı yayımladıktan sonra sosyal medyada da paylaştınız mı?

Zannetmeyin ki yazılarınızı yazdıktan sonra okuyucularınızın içine aniden birşeyler doğacak ve blogunuzu açıp okumak için engellenemez bir istek duyacaklar. Siz ne yazdığınızı cümle aleme duyurmazsanız kimsenin ne yazdığınızdan haberi bile olmaz. Yazınız sosyal medyada da ne kadar çok paylaşılırsa blogunuza da o kadar çok trafik çekersiniz.

[line]

Siz blog  yazarken mutlaka nelere dikkat ediyorsunuz? Bu listeye eklemek istediğiniz birşeyler var mı? Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

Sevgiler,

D.

[line]

Sonraki yazı: 10. Her bloggerın işini kolaylaştıracak ipuçları

Önceki yazı: 8. Yayın akışı oluşturmak

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

5 COMMENTS

Comments are closed.

Recent comments