Yeni Başlayanlar İçin Blog Yazmak 7: Etiket Stratejisi Geliştirmek

-

İnternet dünyasında, ya da özelde sosyal medya ile ilgili rastgele birşeye rastladınız mı hiç? Bütün sistemler çok sağlam algoritmalar üzerine kurulmuştur. O halde sizin bir blogger olarak rastgele davranmanızın ne bir yararı olabilir ki? Bir önceki yazıda da bahsettiğim gibi, etiket stratejisi pek çok blog yazarının itinayla üzerinde durmadığı bir mevzudur.

[dropcap] K [/dropcap]lasik yöntem: Kendinize seçtiğiniz 3-5 başlıkta, düzenli yazabileceğiniz periyotlarla yazı çıkarır ve her bir yazının içinde geçen “aranma potansiyeli yüksek” konu başlıklarını etiketler bölümünde sıralarsınız. Bir önceki yazıda örneklediğim “kısa film” etiketi örneği üzerinden gidersek, zaman içerisinde: 64 içerikte birden geçen birkaç tane sağlam etiketiniz ve yalnızca 1- 3 içerikte geçen bir sürü alakasız etiketiniz olacaktır. Sağlam etiketler üzerinden sitenize gelen trafikten nemalansanız da, diğer etiketleri sayfanızda bulundurmanız size yarardan çok zarar sağlayacaktır. “Bounce rate”inizin yükselmesiyle Google sıralamalarında dezavantajlı hale gelecek ve eskaza sayfanıza gelen pek çok okuyucunun sayfanıza dair edindiği ilk izlenimi kırmak ve tekrar tekrar sayfanıza gelmesini sağlamak için ekstra bir çaba harcamanız gerekecektir.

Şurada bahsettiğim gibi: altın kural sürekliliktir. Danışmanlık verdiğim her bloggera tavsiye ettiğimiz gibi, “hakkında sürekli içerik çıkartabileceğinizi düşündüğünüz” 30-50 etiketi baştan belirleyin ve içeriklerinizi bu etiketleri sürekli kullanabileceğiniz bir biçimde üretin. Hedefiniz, kullandığınız her etiketin en az 64 içerikte birden geçmesi ve 1-3 içerikte geçen etiket sayısının sıfıra yakın olması olmalı.

Şimdi durun ve blogunuzdaki etiketleri gözden geçirin: Eğer ki “kısa film” etiketiyle birlikte 2 adet “pixar” etiketli içeriğiniz varsa bir tercih yapın. “Pixar” etiketiyle uzun bir süre boyunca sürekli ve düzenli içerik üretecek misiniz? “Pixar” etiketli içerik sayınızı -en az -“64″e çıkartacak mısınız? Örneğin her hafta bir “pixar” filmi hakkında yazacak mısınız? Yazmayacaksanız “pixar” kelimesini etiket listenizden kaldırın, hiç düşünmeyin bile. Başlıkta, resimde, içerikte, metadata’da vs kullanırsınız “pixar” kelimesini olur biter! (Bu konuyu daha sonra etraflıca anlatacağım, merak buyurmayınız :P)

Yok eğer henüz blogunuzu açmadıysanız,“Yatırım yapmayı düşündüğünüz kelimelerden oluşan bir liste” hazırlayın: Yazmayı düşündüğünüz konu başlıklarını bir kağıda sıralayın. İçerik tiplerini de bu listeye ekleyin: röportaj, araştırma, video gibi. Ve en sonuna da, düzenli içerik üretebileceğinizi düşündüğünüz “marka başlıklar” ekleyin: “#blogging101” veya “sağlıklıalternatifler” gibi. Ve bu listeyi en az ayda bir kere güncelleyin. Bu listede bulunmayan etiketleri kullanmayın.

Aşağıda, footer’da benim etiket listemi göreceksiniz. Bir inceleyin. Etiketlerimin sayısı 50’yi geçmez ve her bir etiketten çok sayıda içeriğim bulunur. (Bulunmuyorsa da o etiketi yeni açmışımdır, ikna olmadıysanız birkaç ay sonra tekrar kontrole gelebilirsiniz :P) Ya da bana bir mail atın, hashtag listenizi birlikte hazırlayalım.

[line]

Sonraki yazı: 8. Yayın akışı oluşturmak

Önceki yazı: 6. Neden bir etiket stratejisine ihtiyacınız var?

Share this article

Recent posts

Popular categories

6 COMMENTS

    • Kesinlikle. Eski yazılarınızdan gelen trafik için de ilk sayfaya bakıp, ikinci bir sayfaya geçmeden çıkıp giden pek çok kişi olacaktır. Bunu Google Analitiklerinizle de teyid edebilirsiniz. İnsanların sayfanızdan “bounce off” etmesi Google Hazretleri’nin gözünde kötü bir izlenim uyandırır ve sizi sonraki aramalarda daha alt sıralara düşürür. Etiket stratejinizi bütün blogunuz için gözden geçirmekte fayda vardır 🙂

      Sevgiler,

      D.

Comments are closed.

Recent comments