İnternet teknik bir mevzudur. İşi ilhama bağlayıp kafanıza göre hareket ederseniz bir süre sonra blogunuzu neden sizden başka kimsenin okumadığını merak etmeye başlarsınız.
[dropcap] U [/dropcap]fak bir araştırmayla görebilirsiniz ki websayfası olan insanlar internette daha fazla kişiye ulaşabilmek için Google’a, Facebook’a, Twitter’a reklam veriyorlar. Ya da bu işi profesyonel olarak yapan şirketlerle, SEO uzmanlarıyla çalışıyorlar.
Fakat okuyucu (ya da duruma göre: müşteri) kitlenizi büyütmenin daha kolay ve daha ucuz (bedava) bir yolu var. O da sizin yazdığınız bilgilere halihazırda ulaşmak isteyen insanlarin “doğal yollarla” sizi bulmalarını sağlamak.
Kolay dediysem hafife almayın. Anahtar kelime aramalarında üst sıralara çıkabilmek ciddi iştir.
Tamam da Google nasıl çalışıyor?
Bakın ben SEO uzmanı değilim ve bu yazının amacı da sizi SEO konusunda eğitmek değil. Ama bir içerik üretisi gözüyle Google’ı sizden ne beklediğini basitçe söyleyebilirim: doğru içerik; güvenli, düzgün çalışan bir websayfası ve popülerlik. Bunu demişken şunu da belirtmek gerek: arama motoruna uygun içerik üretmemizin amacı doğru kitleye ve daha çok kullanıcıya ulaşabilmek. Google’ı kandırarak sayfanıza sahte bir trafik çekme hayalleri kuruyorsanız sonunuz böyle olur, akıllı olun 😛
- GÜVENİLİRLİK: Eğer ki daha önce size bahsettiğim blog platformlarından birini kullanıyorsanız güvenilirlik konusunda sıkıntınız olmayacaktır. Google sizi “yasaklı, tehlikeli” siteler arasına koymaz. Sağdan soldan fırlayan garip garip reklamlar, kırık linkler de yoksa yeterince düzgün çalıştığınıza kanaat getirir zaten.
- DOĞRU İÇERİK: “Doğru içerik”ten kastım, kullanıcının ihtiyacı olan (relevant) içeriğe, yazarın da hedef okuyucusuna ulaşabilmesini sağlamak. Google’ın içeriklerinizi doğru algılayabilmesi için bir çeşit “anahtar kelime” stratejisi geliştirmeniz gerek. SCONetworks eğitimlerinde üstünde çok durduğumuz bu mevzu esasında bir kaç yazıda anlatılabilecek kadar uzun, o yüzden şimdilik üzerinde fazla durmuyorum. Temel prensip: yazacağınız yazılara uygun belli “etiket” kelimeler seçmeniz ve içerik planınızı bu kelimeleri sürekli kullanacak şekilde düzenlemeniz gerekiyor. Google’ın gözünde ne kadar fazla “doğru içeriğe”sahipseniz, o kadar değerlisiniz.
- POPÜLERLİK: Popülerlik mevzusu ise başlı başına bir ders konusu. (Ona da geleceğiz.) Şu kadarını söyleyelim:
- Güncellik: İçeriklerinizin güncel olması önemli. Sonuçta hava durumunu merak eden birine 5 yıl önceki hava durumunu vermeniz anlamsız olurdu değil mi? Google da, arama yapan bir kullanıcıya her zaman en güncel bilgiyi vermek ister. Bu yüzden içerik mevzusunda da söylemiş olduğum gibi ayda bir kere güncelleyecekseniz, blog yazmayın daha iyi.
- Otorite: İçeriklerinizin başkaları tarafından referans gösterilmesi önemli. Örneğin bir haber platformu ya da Wikipedia gibi bilgi içerikli sayfalar her zaman Google’ın gözünde aramalarda üst sıralara çıkmak konusunda avantajlıdır çünkü sıklıkla kaynak olarak gösterilirler.
- Yayılım: İçeriklerinizin Google’ın okuyabildiği sosyal medya mecralarında paylaşılması önemli. Facebook hala bir çok yönüyle Google’a entegre değil ama örneğin Twitter veya Youtube’da çok popüler olan içerikler Google aramalarında da üst sıralara yükselir. Bunu da referans gösterilmenin başka bir türlüsü olarak düşünmek lazım.
Bu noktada önemli bir soru sormak isteyebilirsiniz: Google’dan başka arama motorları da var. Herşeyi Google’a göre düzenlersek onlardan gelecek trafiği (okuyucuları) kaçırmaz mıyız?
Kaçırmazsınız. Arama motoru olarak Google, yaklaşık 90% kullanım oranıyla pazarın lideri. Ve diğerlerinin çalışma sistemi de çok farklı değil – olamaz da zaten.
[line]
Bir önceki yazı: 4. İçerik planı yapmak
Bir sonraki yazı: 6. Neden bir etiket stratejisine ihtiyacınız var?
[…] – size özetlemeye gayret ettim. “İçerik” nedir, hangi platformda yazmalı, Google’ın seveceği içerikleri nasıl üretirsiniz,etiket stratejisi nedir, yayın akışı nasıl oluşturursunuz ve blog yazılarınız için […]