Tamam, içerik mevzusunu anladınız ve blogunuzu açacaksınız. Peki hangi platformu kullanacaksınız?
Buyrun size Türkiye’de en yoğun kullanılan 3 ücretsiz blog platformu hakkında temel bilgiler:
[dropcap]B[/dropcap]logger/Blogspot: Google’ın kendi blog platformudur. Yeni başlayan herkesin kolaylıkla kullanabileceği, blog yazımını ilk popülerleştiren, Türkiye’de halen en popüler olan platformdur. Kurulumu çok kolaydır, kategori oluşturabilirsiniz ama kendi domain adınızı almak isterseniz biraz zorlanabilirsiniz. Farklı temalar mevcuttur ama sayıca azdır, sayfanızı kendi kendinize düzenlemeye kalkıp son derece çirkin bir bloga dönüştürmek işten bile değildir. Ek özellikler yükleyebileceğiniz plug-in ve widget seçenekleri azdır.
Ana fikir: Blog yazmayı öğrenmek için blogger uygundur ama bu işi ciddi düşünüyorsanız, blogger platformu kısa süre içinde size yetersiz gelecektir.
[line]
Tumblr: Kullanımı blogger’dan bile kolay olan – keza bir blog platformu olmaktan çok bir mikroblogging platformu olan Tumblr: Twitter‘dan hallice bir paylaşım ortamıdır. Kullanıcı kitlesinin yaş ortalaması oldukça düşüktür. Kurulumu ve kullanımı çok kolaydır, kendi domaininizi alabilirsiniz ancak kategori oluşturamazsınız. Pek çok global markanın Tumblr’da blogu bulunur. Özellikle uzun yazılar yazmak istemeyenler, sık sık re-blog yaparak başka içerikleri paylaşmayı tercih edecek, temelde görsel veya işitsel içeriklere yönelmek isteyecek, özellikle de genç arkadaşlarımız için tavsiye edilir.
Ana fikir: Siz blogunuzu Tumblr’da tutmaya karar verseniz de vermeseniz de mutlaka bir Tumblr hesabınız olsun. Her halükarda yararını göreceksiniz.
[line]
WordPress: Bırakın blogları, kullanım kolaylığı ve çeşitliliği sebebiyle an itibariyle dünyada neredeyse 77 milyon websayfası wordpress’le kurulmuş. (WP ile ilgili daha fazla istatistik için tıklayın.) İnternet ortamına yabancıysanız wordpress size başta zor gelebilir, ama bir iki ay içinde olayı öğrendikçe sayfanıza yapmak istedikleriniz artacak ve o zaman da sizi wordpress’ten başka hiçbir platform tatmin etmeyecek.
Ana fikir: Blog yazma işini ciddi olarak düşünüyorsanız, kendinizi geliştirmeye açıksanız başka bir platformda blog açmayı düşünmeyin bile.
Bir sonraki yazı: 4. İçerik Planı Yapmak
Bir önceki yazı: 2. İçerik Mevzusu
[…] bir kullanım alanına sahip. WordPress’in detayına girmeyeceğim, ama başlangıç için Deniz’in yazısını okuyarak […]
[…] geniş bir kullanım alanına sahip. WordPress’in detayına girmeyeceğim, ama başlangıç için Deniz’in yazısını okuyarak […]
[…] Yazıyı okumak için tıklayınız. […]
[…] sonraki yazı: 3. Platform seçimi Bir önceki yazı: […]
[…] Bir önceki yazı: 3. Platform seçimi […]
[…] de anlattığımız biçimde – size özetlemeye gayret ettim. “İçerik” nedir, hangi platformda yazmalı, Google’ın seveceği içerikleri nasıl üretirsiniz,etiket stratejisi nedir, yayın […]