Fethiye’deki evimizin yerleri taş. Malum, kış da geliyor. Küçük kızımız Leyla’nın da en sevdiği şey yere oturup oyun oynamak. Üst üste konduğunda yapılacak şey belli aslında: yere bir halı koymak.
Ama zaten oyun oynadığı alanda bir halısı var. Yatağının yanında koridor gibi dar bir alan daha bulunuyor, ki orada bir halı yok. Ve Leyla’da (tabii ki) kendi halısının üstünde değil, -nedense- o daracık koridordaki taşların üzerinde oyun oynamayı tercih ediyor.
Hal böyle olunca, ben de ponponlara merak salınca, dedim ki içimden “şu kızıma ponpondan minik bir halı yapayım da, oturup üstüne oynasın. Yataktan kalktığında ayacıkları üşümesin, pufuduk pufuduk ponponların üstüne bassın. Üstelik renklerini de kendi seçsin, sevsin halısını.”
Küçük hanım halısını pembe ve açık mavi renklerinde sipariş etti. Ben de ufak bazı eklemeler yaptım.
6 top yünden 45cmx45cm büyüklüğünde kare bir paspasa yetecek kadar ponpon çıktı. 6 top yünün maliyeti 6×4=24TL. Plastik kaydırmazı sanıyorum bir süpermarkette buldum, 10TL’ydi diye hatırlıyorum. Toplamda 34TL ödeyerek ufak bir ponpon halıya sahip oldum.
Halıyı yapmak 3 öğleden sonramı aldı. Aslında daha az vakit alabilirdi ama ilk başta aldığım 4 top yün yetmeyince ertesi günü bekleyip 2 top yün daha ilave etmek durumunda kaldım. Yani siz siz olun, yünlerinizi baştan bol bol alın.
Ponponlarınızı yaparken kendinize sormanız gereken önemli bir soru olacak: hepsini aynı boy mu yapacaksınız, yoksa irili ufaklı mı? Ben cahillikten irili ufaklı yapmayı tercih ettim ama şimdiki aklım olsaydı muhtelemen hepsini tek boy yapardım. Farklı boyutlarda ponponlar daha şirin gözüküyor olabilir, ama iş ponponları kaydırmaza yerleştirmeye gelince bayağı zorluyor. Bunu da söylemeden geçmemek gerek sanki.
Neticede yapacağınız halının büyüklüğüne göre, ama en nihayetinde milyonlarca ponpon yapmanız gerek: lütfen bu ponponları tek tek yapmaya çalışarak kendinize eziyet etmeyin. Şurada, “tek seferde birden fazla ponpon yapmanın kolay yolu” başlıklı yazımda anlattığım yöntemi kullanın.
Aşağı yukarı ne kadar ponpona ihtiyacınız olduğunu anlamak için bitirdiğiniz ponponları yavaştan kaydırmazın üzerinde sıralamaya başlayabilirsiniz. Ama yine de kaydırmazı tamamen kaplıyor gözükseler bile, arada boşluklar olacağını tahmin ederek fazlasını yapmaya gayret etmenizi tavsiye ederim. Yoksa ayağınızın altında legoya basmışsınızdan hallice bir his yaratan topçuklar bulmak işten bile değil.
Ben Leyla’ya yaptığım paspas için 2 gün boyunca 50’den fazla ponpon yapmışım. Tam en zor kısmı bitti diye düşünürken farkettim ki en zor kısmı daha yeni başlıyormuş. Çünkü o ponponların ucundaki ipleri kaydırmazın arasından geçirmek, geçirirken de arada boşluklar olmaması için çabalamak tam bir deli işiymiş. İşte tam bu noktada “keşke ponponları tek boy yapsaydım da, içten dışa ya da sağdan sola ya da yukarıdan aşağıya belli bir sıra halinde ponponları dikerken kaçar adet boşluk bırakacağımı bilerek hareket etseydim” diye düşündüm.
Bağlama işlemi tamamen bitip de daha fazla ponpon eklemek istemediğinize emin olunca aşağıdaki ipleri makasla keserek kısaltın. Böylece halının altından ipler çıkmasını engellemiş, temiz bir yüzeyin üstünde durmasını sağlamış olursunuz.
İşte halınız hazır! Artık kendinizle gurur duyabilir, saatlerce ona bakarak ne kadar şirin bir şey yaptığınızı düşünebilir, üzerinde zıplayabilir ve ponponlarını istediğiniz gibi mıncıklayabilirsiniz! Ya da hızınızı alamayıp ponponla yapabileceğiniz başka projelere yelken açabilirsiniz.
Güle güle kullanın!
Sevgiler,
D.
Not: Ponpon dosyasındaki diğer yazılara dönmek için buraya tıklayabilirsiniz.
[…] […]
[…] yapmak dünyanın en kolay, en keyifli işlerinden biri olsa da, benim gibi kendinizi ponpondan halı/paspas yapımına ya da yine aynı renkten bir sürü ponpon yapmanızı gerektiren başka bir projeye verecekseniz […]
[…] altında yumuş yumuş durabilecek, hem de yeri geldiğinde üzerine oturabileceği minnoş bir “ponpon halı/paspas” yapmaya karar […]