Kış geldiğinde bebeklerimiz eve hapsoluyor. Havalar kötüyse parka çıkamıyor, hastalıktan günlerce arkadaş göremiyor, aktivitelere katılamıyorlar. Ben de üşenmedim, internetin dört bir yanından küçük çocuklar için evde yapabılabilecek eğitici ve eğlenceli aktivite önerileri derledim. Afiyet olsun!
Aşağıda gördüğümüz aktiviteler genelde 1-1.5 yaş üstü çocuklar için. Önemli bir kısmı duyusal gelişime odaklanan sanat aktiviteleri. Bir çoğu oldukça fazla dağınıklık yaratabilecek kapasitede. Ve çoğunu yaparken de yanında bir yetişkin bulunmasını şiddetle tavsiye ediyorum, sadece güvenlik için değil, aynı zamanda yönlendirme ve öğretme amaçlı da. Ama hepsi birbirinden eğlenceli, hem tek başına hem de grup olarak oynatabileceğiniz eğitici aktiviteler. İtinayla seçtim, sizin için tercüme ettim efem.
İlginizi çeken projenin resminin altında bir kaynak linki göreceksiniz. Tarifin orjinaline gitmek için bu linke tıklayın. Link İngilizce olsa da, bolca resimden neyin nasıl yapıldığını çıkartabileceğiniz gibi – hazreti Google’ın tercümesine de nail olabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız şuradaki yazım size yardımcı olacaktır. Şimdiden iyi eğlenceler!
1. Buz Boyama
Bu aktivite, 2-3 yaş civarı, eli fırça tutabilecek çocukların duyusal gelişimlerine katkıda bulunuyor. Genişçe bir kalıbı dondurduktan sonra buzu çıkararak bir tepsiye koyuyor, yanına da suluboya veya benzeri bir boya veriyorsunuz. Çocuğunuz buzu boyamaya çalıştıkça renklerin nasıl dağıldığını, buzlar eridikçe boyaların nasıl yer değiştirdiğini gözlemliyor. Arzu ederseniz buz erimeye yaklaştıkça üzerine bir parça kağıt koyarak boyanın son halini kağıda da geçirebilirsiniz!
2. Evde Balon Tenisi
İki adet kağıt tabak. Bir balon. Biraz karton, biraz da yapıştırıcı. Arzu ederseniz renkli kağıtlar veya boyayla kağıt tabakları renklendirebilir, aktivite içinde aktivite yapabilirsiniz. Tutabilecekleri genişlikte bir parça kartonu keserek kağıt tabağa yapıştırın. Balonları şişirin ve hoplatmaya başlayın. Evde köpek ya da kediniz varsa tam bir curcuna olacaktır ama çok eğleneceği kesin!
3. Traş Köpüğüyle Banyo Boyası
Evinizde traş köpüğü ve gıda boyası varsa, bir muffin tepsisine dökeceğiniz traş köpüğünü farklı renklerde boyayabilir, çocuğunuza banyo yaptırdığınız sırada eline bir fırça vererek banyoda harikalar yaratmasını sağlayabilirsiniz.
4. Evde Buz Pateni
Yağlı kağıtları lastikle çocuğunuzun ayağına geçiriyorsunuz. Kaygan ayaklar oluyorlar! Tabii altında mutlaka bir halı, köpük mat vs gibi düştüğünde fazla canı acımayacak bir taban olmalı. Çarpabileceği eşyaları da ortadan kaldırmalısınız. Siz de yanında olup onu kollayabilirseniz çok eğlenecek! Kimbilir, belki siz de geçirirsiniz ayağınıza yağlı kağıtları ve birlikte kayarsınız: müzik açmayı unutmayın! Vals şahane olur 🙂
5. Kar Boyama
Kar yağdı, dışarı çıktınız, oynadınız oynadınız… Bebeğiniz üşümeye başladı ama içeri girmek istemiyor. O zaman alıyorsunuz bir parça karı genişçe bir kabın içine, veriyorsunuz eline. Yanına da fırça ve boya. Al sana kar, sıcak sıcak oyna çocuğum evinde.
6. Evde Kardan Adam
Bizim oralara öyle sık sık kar yağmıyor ki demeyin. 500 gr mısır nişastasını genişçe bir kaba dökün. Önce biraz mıncıklasın onu. Ardından da bir kutu traş köpüğünü üzerine boca edin. Birlikte karıştırın. (Evde varsa içine bir parça sim bile ekleyebilirsiniz.) İyice karıştığında, önceden hazırladığınız minik dalları, belki ufak bir havuç parçasını, düğmeleri, zeytinleri, şapka için kullanmak üzere minik kapakları, belki altına koymak için muffin kağıdını, atkı olması için belki ufak bir parça kurdeleyi ya da kumaşı yanına aksesuar olarak verin. Minik bir kardan adamını olsun. Sonra da eserinizi görebileceği bir yerde, belki bir pencere kenarında gururla sergileyin 🙂 Yalnız uyaralım, biraz pislik olabilir: oynarken altına genişçe bir örtü koymayı düşünebilirsiniz.
7. Kar Temalı Duyu Küresi
Plastik bir su şişesi veya kırılması zor bir cam kavanozu alıp içine su + bir iki damla bulaşık deterjanı ya da gliserin koyun. Ya da çok büyük bir şişe olmayacaksa tamamen bebe yağı ya da sıvı yağ da kullanabilirsiniz. Bir çimdik sim, konfetti, varsa köpükten kar taneleri de ekleyebilirsiniz. Hatta şişenizin kapağına ufak bir çam ağacı, kardan adam ya da oyuncak figür de yapıştırabilirsiniz. Eğer içine oyuncak bir figür koymayacaksanız, şişenin dışını da süsleyebilirsiniz. Dekorasyon tamamen size kalmış, ama el becerisinin yettiği kadarıyla çocuğunuzu da yapım aşamasına dahil etmeniz eğlenceli olur. Şişenizi kapatmadan kapağını da tutkalla iyice yapıştırın ki açılmasın. Şişeyi salladıkça içinde gezen simleri ve konfetileri görüp hayretle izleyecek. Sakin kalmasını istediğimiz anlar için mükemmel!
8. Pamuklardan Kar Tanesi
Az bir parça çocuk tutkalını fırçanızla alın. Ufak bir karton, kağıt tabak ya da kağıda kar tanesi gibi gözükecek şekilde altı adet yapışkan çizgi çekin. Yanına bir kase dolusu pamuk topları koyun, önüne de bebeğinizi. Bebeğiniz pamuk toplarını alıp alıp yapıştırırken yerinden sökse de, üzerindeki yapışkan çok az olduğu için sağına soluna fazla yapışmayacaktır. Ama siz yine de yanında durun ve dikkatli olun ki topları yemesin, yapışkanı da yalayıp yutmasın 😉
9. Kardan Adam Tepsisi
Traş köpüğüyle, dağınık şeylerle uğraşmak istemiyorsunuz. Olabilir 🙂 O zaman birkaç adet yuvarlak pamuk ped, biraz düğme, kurdele, sünger veya renkli kağıttan şapka ve atkı, gözler için fasülye ve aklınıza gelen bilimum sim ve aksesuarı da katarak bir tepsiye koyabilirsiniz. Çocuğunuz istediği kombinasyonla yapıp bozarak minnoş kardanadamlar yaratacak ve işiniz bittiğinde hiç dağınıklık olmayacak.
10. Donmuş boyalarla boyama boyamaca
Evde çocuklara özel parmak boyanız varsa buz kalıplarına farklı farklı renkler dökün, hatta bir iki tanesinde renkleri de karıştırarak dökün. Üzerine tahta çay karıştırma çubukları ya da dondurma çubukları yerleştirin. En az bir kaç saat, ya da gece boyunca dolapta bırakın. İyice donduklarından emin olduğunuzda çıkartın boyaları, oturtun çocuğunuzu masaya, verin eline boyaları…
11. Tepside Mini Buz Hokeyi
Yapması kolay, oynaması eğlenceli. Tabii 2 yaşından küçük çocuklar için çok da anlamlı olmayabilir. Yapmanız gereken tek şey bir borcama koyduğunuz suyu dondurmak. Borcamdaki su donduktan sonra da evdeki oyuncaklardan, en kolayından legolardan iki tane kale yapıp, minik bir şişe kapağından da pak (yani hokey topu) yapabilir ve evde oynayabilirsiniz. Minik bebeğiniz gooool! diye bağırabilir, ya da eline geçirdiğini buzun üstünde kaydırabilir: hihihii.
12. Balonlu Naylonla Ayak Boyası
Evde bir miktar balonlu naylonunuz var. Patlat patlat bitmiyor. Yerleri pislenmesin diye bir örtüyle kaplıyor, üzerine kocaman kağıtlar yapıştırıyor, kenarına da minik ayaklarıyla alabileceği kadar boyalar döküyorsunuz. Bebeceğinizin ayağına balonlu naylonlardan ayakkabılar yapıyor ve boyaları kağıdın her tarafına saçmasını izliyor, eğleniyorsunuz!
Nasıl? Beğendiniz mi? Siz soğuk kış günlerinde evde ne tür oyunlar oynuyorsunuz? Kış temalı aktiviteler yapıyor musunuz? Umarım yukarıdaki öneriler işinize yarar.
Sevgiler,
D.
[…] Yazının devamı için tıklayınız… […]
[…] Küçük çocuklar için kış temalı 12 ev içi aktivite önerisi için tıklayın. […]
[…] Küçük çocuklar için kış temalı 12 ev içi aktivite önerisi için tıklayın. […]