Çok paylaşılan bir “Nasıl Yapılır” başlığı nasıl atılır?

-

Blogunuzu nasıl daha fazla insana ulaştıracaksınız? Zilyon tane “nasıl yapılır”la başlayan içerik arasından nasıl sıyrılacaksınız? Tek önemsemeniz gereken: okuyucunuzun yararı.

İnternet, ciltlerce sözlük ve ansiklopediyi tek bir lokmada yuttuğu gibi, gündelik ve sıradan insani deneyimlerimizi de bütün dünyayla paylaşabilmemize imkan verdi. Hazreti Google’a sihirli “nasıl yapılır” kelimelerini yazdığınız anda herhangi bir konuda sayfalarca tarif ve öneriyle karşılaşmak artık o kadar olağan ki.

Peki karşınıza çıkan onlarca tarif içinden hangilerini okumayı tercih edeceksiniz? Ya hangilerini paylaşmaya değer bulacaksınız? Ufak bir ipucu: insanların paylaşmaya değer bulduğu içerik, kısa bir süre içinde sizin okumayı tercih ettiğiniz içeriğe dönüşecek, çünkü Google arama sonuçlarında görünürlüğü artıyor olacak.

Özet geçelim: Kullanıcı işe yarar bilgi istiyor ve bu bilgiyi sağladığınızda bu bilgiyi başkalarıyla paylaşarak sizi ödüllendirecekler.

“How To Write Magnetic Headlines”da da söyledikleri gibi: Asıl savaş, insanlara yazınızı okutabilmekte. Attığınız başlık, bu savaşı kazanıp kazanmadığınızı belirleyecek. Etkili bir “nasıl yapılır” başlığı attığınızda, vadettiğiniz sözü gerçekleştirmek üzere yazdığınız içeriğin de otomatikman daha iyi olmasını sağlıyorsunuz aslında.

Şunu kabul etmek işin yarısı:

İnsanlar daha fazla neyi nasıl yapacaklarını öğrenmek istemiyorlar. Yapacak yeterince işleri, kovalayacak gereğinden fazla uğraşları var.

İnsanlar özünde sadece nasıl “daha iyi, daha kolay, daha mutlu” olacaklarını merak ediyorlar.

Aşağıda “How To Write Magnetic Headlines”da bahsi geçen 3 etkili başlık formatı göreceksiniz. Genel konsepti anladıktan sonra bu formatların dışına da çıkmak mümkün tabii ki. Ama bir uyarı: siz bu başlıkları “mucizevi” “sihirli” vs etiketlerle sattıktan sonra eğer okuyucuya verdiğiniz sözü tutmazsanız, bırakın paylaşılmayı – okunmayacaksınız bile. “Bounce rate” adını verdiğimiz, kullanıcının sayfaya girer girmez hiçbir yere tıklamadan çıkmasının oranı artacak ve alan adınız hem hazreti Google’ın, hem de hazreti Facebook’un gözünde değersizleşecek. Bir başka deyişle, iyi bir başlığın okuyucuya vadettiği sözü tutmuyorsanız, başlığınız da hiç birşey ifade etmeyecek. Bu notu da yeri gelmişken buraya bırakalım.

1. İki kat yararlı, iki kat etkili

Dale Carnegie’nin “Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı,” (düz çevirisiyle: “Nasıl Dost Kazanır ve İnsanları Etkilersiniz) metin yazarı David Garfinkel’e göre dünyanın en meşhur “nasıl yapılır” başlıklarından biridir. Başarısı ufak bir psikoloji/dil muğlaklığında yatar: okuyucu, sanki birincisini başarabilirseniz, ikincisi de mümkünmüş gibi algılar. (Gerçi bu yanıltıcıdır, keza çok fazla dostu olup insanları yeterince etkileyemeyen çok insan vardır.)

Garfunkel’ın bu formatta verdiği bir kaç örnek daha var:

  • Zamanınızı nasıl daha etkin kullanır ve daha çok iş bitirebilirsiniz
  • Nasıl daha iyi bir işe sahip olur ve daha çok para kazanırsınız
  • Nasıl para biriktirir ve zengin bir emekli olursunuz

2. Sıradan bir şey yaparak büyük bir ödül

Yazdığınız yazının en büyük ödülününün ne olduğunu düşünün ve bunu “nasıl yapılır”ın yararı olarak başlığınıza ekleyin:

  • Kar Etmenizi sağlayacak bir konut kredisi nasıl alırsınız
  • Aylık ödemenizi yarı yarıya azaltacak bir konut kredisi nasıl alırsınız
  • Hem hayalinizdeki evi satın alabilmenizi hem de ayda 937TL kar etmenizi sağlayacak bir konut kredisi nasıl alırsınız

3. Nasıl Yaptınız?

Siz yaptıysanız başkaları da yapabilir. Nokta. Burada illa kendi hikayelerinizi anlatmanız da şart değil: başkalarının gerçek hikayelerini de paylaşabilirsiniz örneğin.

Bu sizin özgün içerik üretmenizi sağlayacak bir hamle de olur. Unutmayın, internette karşılaştığınız herhangi bir haberi paylaşmanızın kimseye bir yararı yok. Siz erişebiliyorsanız, aynı habere herkes erişebiliyordur.

Ama sizin sahip olduğunuz bir deneyim: işte bu başka hiçbir yerde, hiç kimsenin erişemeyeceği bir bilgi. Onu el üstünde tutun, iyi bir içerik ve iyi bir başlıkla okuyucularınıza aktarın. Ve bırakın paylaşılsın. İşte size özgün içeriğin gücü.

SONUÇ: Yazınızda tam olarak neyin nasıl yapılacağını anlattığınız kadar, başlıkta da aktardığınız bilginin okuyucuya nasıl bir yararı olacağını vurgulayın.

Ve okuyucu sayınızı 4 katına kadar artırın. Viralitenizi artırın. Bir blogger olarak etki alanınızı ve bilinirliğinizi artırın. Ve potansiyel müşterilerinizi ve kazancınızı artırın. Liste uzar gider, bence siz konsepti anladınız.

Ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve sorularınızı heyecanla bekliyorum.

Sevgiler,

D.


 

Önceki yazı: Liste başlıkları oluşturmanın blogunuza ve size sağladığı reddedilemez 5 fayda 

Share this article

Recent posts

Popular categories

2 COMMENTS

Comments are closed.

Recent comments